Kruiden
Katten zijn obligate carnivoren, waarbij kruiden een zeer waardevolle aanvulling kunnen zijn. Katten knabbelen in de natuur aan verschillende kruiden en doen daarmee aan zelfmedicatie. Verse kruiden hebben eeuwen lang deel uitgemaakt van het dieet van katten. Ze zitten vol met nutriënten en kunnen de gezondheid van jouw kat preventief en curatief ondersteunen.
Vergeet daarbij niet dan een diagnose steeds gesteld dient te worden door een dierenarts!
Catnip, Matatabi, Valeriaan
Catnip
Of Kattenkruid, lijkt een beetje op munt en ruikt gelijkaardig aan bepaalde feromonen (aantrekkelijke partner). De stof nepetalacton heeft een bijzonder positief effect op katten.
Niet alle katten reageren (positief) op kattenkruid. Kittens zijn immuun voor het effect van nepetalacton. Pas vanaf 12 wkn kan catnip de kat beïnvloeden. Sommige katten blijven immuun. In uitzonderlijke gevallen, kan catnip agressie uitlokken.
Hoewel catnip de kat in een lichte vorm van extase kan brengen is catnip niet verslavend (en niet giftig). Binnen het kwartier is het effect uitgewerkt en vervolgens is je kat weer immuun voor een paar uur.
Matatabi
Of Silver Vine (ook wel Japanse catnip genoemd) – gedroogde houtachtige stokjes van de Actinidia polygama plant. Heeft een gelijkaardig, ontspannen effect als Catnip. Een matatabi stokje heeft als bijkomend voordeel, dat katten erop kunnen bijten en kauwen – heeft een preventief gebits reinigend effect. Uit onderzoek blijkt dat katten die niet reageren op Catnip, meestal wel reageren op Matatabi.
Valeriaan
Of Valeriana officinalis, hier reageren vrijwel alle katten op. Valeriaanwortel is geurloos. De fijne geur ontwikkeld zich bij het drogen en heeft een bijzondere uitwerking op katten, van rustgevend, stress verlagend tot euforisch. Valeriaan heeft een eeuwenlange geschiedenis in de kruidengeneeskunde, vanwege de ontspannen en kalmerende werking bij mensen. Geneesheren uit de klassieke oudheid raadden het kruid aan tegen slapenloosheid. De werking bij mensen verschilt echter van deze bij katten. Katten raken ervan in een euforische, speelse extase. Gevolgd door een fase van ontspanning en relaxatie.
Valeriaan wordt ook ingezet bij therapieën. Valeriaan lost géén problemen op! Maar kan wel ondersteuning bieden.
Deze kruiden verwerkt in speeltjes of kussentjes kunnen ook een positieve bijdrage leveren in situaties waarin er bij de kat sprake is van frustratie, onrust, futloosheid… (verhuizen, pension, dierenartsbezoek, gezinsuitbreiding) Na het spelen wordt de kat rustiger, de pupillen verkleinen, ze gaan zich vaak wassen en vervolgens slapen.
Hoe wel steeds toezicht wanneer je jouw kat laten spelen met een kruidenkussentje of kuidenspeeltje.
Breng ook nooit één van deze geuren rechtstreeks aan op jouw kat of in een beperkte ruimte waar een kan niet uit kan ontsnappen. Een kat is TE gevoelig voor geuren & waardeert dit niet! Een kat heeft nood aan keuzevrijheid en moet kunnen kiezen voor geur.
De toepassing van kruiden is afhankelijk van het kruid, het dier en de doelstelling…vb vers verwerkt in voeding, in thee/drinkwater, in olie, …
Kort even een toelichting bij de helende werking van onderstaande kruiden (of planten)
Curcuma, Goudsbloem, Kamille, Mariadistel, Peterselie, Spirulina
Curcuma
Ontstekingsremmend, wond genezend, zenuw beschermend,
Goudsbloem:
Ondersteund huid en slijmvliezen en werkt ontstekingsremmend.
Kamille:
Licht relaxerend, krampstillend, ontstekingsremmend
Mariadistel:
Beschermt & herstelt levercellen, anti oxidatief, bevordert galafdrijving
Peterselie:
Werkt ontgiftend
Spirulina
Ondersteund het afweersysteem
Planten
We mogen ervan uitgaan dat – een kat in de vrije natuur- voldoende intelligent is om te weten welke planten een gevaar vormen voor haar gezondheid. Veiliger is om in de leefomgeving van jouw kat(ten), met name de tuin en/of huiskamers planten te vermijden die giftig zijn voor katten.
Giftige kamerplanten:
Dieffenbachia, Philodendron, Alocasia, Spathiphyllum (Vredeslelie), Lelie.
Wanneer de katten oraal in contact komen met oxalaatkristallen (van de planten) ontstaat irritatie in de mond (of zwelling van tong, mond, lippen), maag en darmkanaal. Zeer zware intoxicatie kan zelfs nierfalen tot gevolg hebben. Braken, kwijlen en slikproblemen verminderde eetlust, lethargie zijn mogelijke symptomen van intoxicatie.
Giftige tuinplanten:
Azalea’s, Rhododendrons, Chrysanten, Madeliefjes, Narcissen, Klimop, Tulp, Taxus, …
Gif
Bij een voor de kat giftige plant, ga je er best van uit dat elk deel van de plant giftig is. De concentratie aan gifstoffen kan verschillen per plant. Dit gegeven samen met de hoeveelheid aan gif dat de kat heeft binnen gekregen, is bepalend voor de gevolgen. Een hoge inname van een minder giftige plant kan even dramatische gevolgen hebben dan een klein hapje van een zeer giftige plant.
Bij een vermoeden van vergiftiging, contacteer onmiddellijk een dierenarts of het antigifcentrum 070 245 245 zij kunnen je helpen bij de eerste zorgen. Verwijder zo vlug mogelijk de resten plant uit de bek en volg de instructies van de dierenarts. Blijf uw kat goed observeren.
Diagnose:
Neem een deel van de plant mee naar de dierenarts, dit vergemakkelijkt het stellen van een diagnose.
Nazorg:
Mogelijks moet de kat nog medicatie innemen of een dieet volgen, de dierenarts zal u hierin begeleiden. Verwijder de giftige planten uit uw huis of tuin!